PENTUJA

L-pentuja kevättalvella 2017

Ei pentuesuunnitelmia juuri nyt. 
Ole yhteydessä mieluiten silloin kun olet pentua harkitsemassa/hankkimassa. En tällä hetkellä ehdi vastaamaan esim. vuoden päähän sijoittuviin pentupohdintoihin.

Sijoitusuroksille ja nartuille (eurasier) koteja hakusessa. Toiveita sijoituskodeille
*aiempaa omaa koirakokemusta
*järkevän matkan päässä Jyväskylästä (tai JKL-Hki radan/nelostien varrelta)
*innostusta harrastaa koiran kanssa jotain omaksi ja koiran iloksi


----------
Kaikki pennut luovutetaan rekisteröitynä, mikrosirutettuna, madotettuina ja tiibetinmastiffipennut (tarvittaessa myös eurasierit) DNA-testattuina. 

Pennulle tulee mukaan kirjalliset käyttöohjeet sekä eläinlääkärin todistus pentutarkastuksesta. Sisällytän hintaan osan PEVISA* tutkimuksista, jotka tehdään koiran aikuistuttua.

Narttu tai urospennun sijoitus** on mahdollista. Mikäli olet kiinnostunut sijoituspennusta, ota ensin selvää mitä "sijoitus" tarkoittaa käytännössä. Esimerkiksi Sini Lindroos on kirjoittanut sijoituksen käytännön mietteistä laajasti ja paremmin kuin minä ikinä pystyisin, lue artikkeli täältä.

Tutustu samalla myös Kennelliiton sopimuspohjaan sijoitusnartulle tai urokselle.

Toisinaan etsin sijoituskoteja myös tuontikoirille (lähinnä eurasier), mikäli olet kiinnostunut tarjoamaan kodin ulkomaan elävälle, ota yhteyttä s-postitse.

Pennun hinta on 1200 - 1800 euroa, yhdistelmästä ja yksilöstä riippuen. Sijoituskoiran vakuusmaksu vaihtelee 0 - 500 euron välillä.

Huomioithan että myyjänä haluan tietää tiettyjä asioita ostajasta, joten toivon yhteydenottoja yhteydenottolomakkeella tai vastaavat asiat kerrottuna s-postitse/puhelimitse. Kysymykset edesauttavat sitä että kukin koti saisi itselleen sopivan koiran, ja että koiran rodunomaiset tarpeet tulisi huomioitua. Pyrin vastaamaan mahd. pian, mutta varsinkin keväällä ja kesällä tiedusteluja tulee paljon ja vastaamisessa saattaa kestää. En pidä vuosien mittaisia odotuslistoja tai jonoja. 
Tiedustelu ei ole varaus, eikä näin ollen sido kumpaakaan osapuolta mihinkään. Puhelimitse paras aika tavoitella on 15-16 tai 18-20. Jos en heti soittaessasi ehdi vastaamaan, kannattaa jättää viesti niin soitan takaisin.

Huomioithan myös että kasvatan koiria, en sosiaalisia verkostoja. Toki niitäkin siinä sivussa syntyy, hyviäkin ystävyyksiä, mutta pääpaino on luomistyössä - ei someryhmissä. Jos haluat että ostamasi pennun mukana tulee yhteisö, facebook ryhmä, päivittäinen instagram postaus ja vuosittainen pentutapaaminen, olet tullut väärään paikkaan. Täältä saat pennun ja kasvattajan (jolta voit kysellä asioita ja mielelläni otan vastaan kuulumisia), mutta muut asiat jäävät sitten kunkin oman harkinnan ja aktiivisuuden varaan.

*PEVISA = Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma
**Sijoitus = koiran kauppaa lykkäävin ehdoin
***Sukusiitosprosentti = Sukusiitosprosentti kertoo sellaisten geeniparien osuuden, joissa tietyltä esivanhemmalta peräisin oleva sama geeniversio (alleeli) on tullut pennulle sekä isän että emon puolelta. Eli pentu saa saman alleelin kummaltakin vanhemmaltaan (esim. AA). Monet perinnölliset sairaudet vaativat sairausgeenin molemmilta vanhemmilta. Sukusiitoksen lyhyt oppimäärä 
täällä.
****Sukukatokerroin = Sukukatokerroin kertoo perimän vaihtelusta eri tavalla kuin sukusiitosaste, sen avulla voidaan arvioida yksilön perimän vaihtelun määrää. Suurin sukukatokerroinluku on 1,00 mikä tarkoittaa sitä että kaikki mahdollinen geeniaines on tallella. Luvun alentumien kertoo menetetyn perimänvaihtelun määrän. Geneettinen monimuotoisuus on luonnon keino taistella sairauksia vastaan.